Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Project Escuela de Futbol afgesloten na drie en een half jaar!‏

In 2007 had Nick Veldwijk, een oud projectlid, de eerste ideeën op papier gezet. Een voetbalschool in Purral, één van de grootste achterstandswijken met veel sociale problematiek, zou een goed middel zijn om de kinderen weer een leuke en zinvolle dagbesteding te geven. Het idee kwam pas van de grond in 2010 toen ISOP in Nederland het eerste beleidsdocument had geschreven en op zoek ging naar studenten voor de uitvoering hiervan. Vijf studenten vertrokken in januari 2011 om de voetbalschool op te starten. Het initiatief was een groot succes en de trainingen werden goed bezocht. In totaal hebben we 22 studenten uitgezonden om een goede basis neer te zetten in Costa Rica.

Alles gebeurde met vallen en opstaan en op z’n Costa Ricaans. Bestuursleden, trainers en kinderen kwamen in het begin vaak te laat. Voor Nederlanders is dit moeilijk te begrijpen, maar dit hoort bij de Tico’s. Na verloop van tijd ging dit echter al beter. Trainers moesten een cake trakteren als ze te laat waren en kinderen moesten extra rondjes lopen wanneer ze niet op tijd waren. De normen en waarden van veel kinderen moest bijgeschaafd worden want het ontbrak soms aan discipline, teamspirit en er werd veel gepest. De ‘Nederlandse’ methodes werden geintegreerd binnen het project en dit geldt ook voor de trainingsmethodes. In totaal is er een bedrag door de studenten ingezameld van ongeveer €18.000,- en hiervan werd de accommodatie opgeknapt en sportmateriaal ingekocht. Eén van de mooiste momenten van de voetbalschool was het overhandigen van het eerste tenue en ineens was heel Purral oranje gekleurd. Ze kregen dit als cadeau vanwege het gedrag dat ze hadden getoond op de training.


Eén van de mooiste verhalen is het verhaal van één van de trainers die door middel van de voetbalschool een crimineel verleden achter zich heeft gelaten. Door de voetbalschool zag hij in dat hij zijn leven moest verbeteren. Tegenwoordig is hij een gewaardeerd bestuurslid, trainer en heeft hij zelfs een baan gevonden. Erg mooi om te zien hoe deze jongen zich heeft ontwikkeld op vele vlakken. Zo heeft de voetbalschool nog meer kinderen en jongeren geholpen. Hopelijk borduurt de voetbalschool op deze succesverhalen verder.


Inmiddels heeft de voetbalschool wekelijks 120 kinderen die komen trainen en is er een competitie opgezet met andere voetbalscholen. De gemeente in Purral subsidieert dit sportontwikkelingsproject zodat het project gecontinueerd kan worden en de kinderen geen contributie hoeven te betalen. Nu zijn wij bezig met een plan om vijf Costa Ricaanse vrijwilligers van de voetbalschool naar Nederland te halen. Er is nog een klein bedrag over van het ingezamelde geld en een tiental oud projectleden heeft aangegeven een bedrag hiervoor te willen sponsoren. Dit is een leuke beloning voor jarenlang vrijwilligerswerk en een extra motivatie om de komende jaren door te gaan met dit project. Dank aan alle oud projectleden en de Costa Ricaanse vrijwilligers. Het zou voor mij een droom zijn om over 5 jaar weer naar Costa Rica te gaan en te zien dat het project nog steeds goed loopt. Dat is pas echt PURA VIDA MAE!


Trotse projectcoordinator Escuela de Futbol


Maikel Rijnenberg


Monday 12 January 2015