Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Nieuwsbrief uit Zambia

Inmiddels ben ik alweer bijna een maand in Lusaka, Zambia. De eerste paar weken waren uiteraard erg wennen en moest ik ontzettend wennen aan het Afrikaans-Engels en alle indrukken die op me af kwamen, maar ondertussen loop ik hier al stukken relaxter rond en ben ik gewend aan het zijn van een ‘muzungu’ (blank persoon).
Mijn eerste indruk over Zambia is erg goed. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en ik had een erg warm welkom op het werk, inclusief introductieliedjes. Het gastgezin waar ik verblijf bevalt me ook erg goed en ik deel mijn kamer met een meid van 24 waar ik het gelukkig goed mee kan vinden. Verder woon ik nog met 2 jongens, een baby van 5 maanden die alleen maar lijkt te lachen en de moeder en vader van de baby. De sfeer in huis is goed en ik heb al meerdere malen geprobeerd Nshima te maken (HET eten hier!). Ook heb ik al Hollands gekookt en gelukkig viel dit ook in de smaak.

Ik ben in meerdere wijken op bezoek geweest om te kijken waar ik wat kan gaan betekenen en ik heb mee gedraaid in het Girls in Action programma. Dit programma is gericht op meisjes en elke week worden er verschillende onderwerpen behandelt zoals: ‘peer pressure’, ‘Who am I and what am I going to do?’ ‘Hygiëne’. Tijdens het lesgeven, maar ook in het sociale leven merk ik dat de taalbarrière toch nog een grote rol speelt. De kinderen voelen zich prettig als ze hun eigen taal (meestal Njanja) spreken en dus ga ik proberen wat van deze taal op te pikken.  Ook heb ik mee gedraaid met het world day aids festival (1-12-2016) en het Special Olympic evenement (3-12-2016), voor kinderen met een beperking.  Wat me telkens weer opvalt is dat er bij alles veel wordt gezongen, gedanst en geklapt. Iedereen is dan zo vrolijk en ook ik wordt hier telkens erg vrolijk van. Er worden hier ontzettend veel balsporten gedaan en netbal is onder de meisjes een erg geliefde sport. Omdat dit voor mij een nieuwe sport was heb ik besloten om mee te doen met trainingen en de meisjes hebben mij geleerd hoe ik netbal moest spelen. Ook wordt er veel gebasketbald en gevoetbald en er wordt volleybal en handbal gedaan. Ik vraag me dus nog een beetje af wat ik met mijn gymnastiek/turnachtergrond ga doen. Iedereen krijgt hier een Nick name en mijn Nick name is Chimwemwe (vrolijkheid in Njanja taal).  Ik geloof erin dat ik , met mijn Nick name, wat van hun kan leren en zij wat van mij. Ook ben ik mijn roommate zwemles aan het geven en ik hoop door elke week met haar te gaan zwemmen ik haar zelfstandig kan zien zwemmen tegen de tijd dat ik vertrek. De komende maand is het hier vakantie. De scholen zijn dicht en ik hoop dan ook wat mooie uitstapjes te gaan maken en wat meer van het land/de natuur te zien. Ik ben  In januari hoop ik weer goed te gaan knallen voor het project.

Groetjes,
NouschaThursday 26 January 2017