Brochures
Brochures Downloads

Aanmelden

Wanneer u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hieronder aanmelden.

 

Projecten - Costa Rica - San Jose - Voetbalschool

Huidige situatie Costa Rica kent geen verenigingscultuur zoals wij die kennen. In Costa Rica zijn er voetbalscholen, maar de kinderen die hier willen voetballen beschikken niet over de financiële middelen. Dit is dan ook de reden waarom de kinderen gaan voetballen op slechte trapvelden, zonder begeleiding en zelfs in drugswijken. De kans is groter dat ze hierdoor dat ze de criminaliteit ingaan vanwege de aanraking met drugshandelaren. Naast voetbalscholen hebben ze ook wijkteams, maar hier kan slechts een select groepje van de beste voetballers uit de wijk in voetballen. ISOP gaat ervoor zorgen dat de kinderen in de wijk kunnen voetballen en gebruiken sport als middel om de situatie voor de kinderen te verbeteren.

Het project In januari gaan vijf studenten naar Costa Rica om een start te maken voor dit nieuwe project. Door middel van instuiven die de studenten goed moeten promoten zullen er voldoende kinderen komen. De kinderen krijgen ‘training’ en dit moet op een leuke, enthousiaste, uitdagende manier gebeuren. Veel doelpunten, dit is het motto waaronder de trainingen worden gegeven. Naarmate de opkomst verbetert en elke week weer dezelfde kinderen komen zou je een team kunnen vormen. Met het creëren van een team zou je afspraken moeten maken met de kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen het ‘teamgevoel’ leren kennen want dit werkt stimulerend voor vele sporters. De kinderen moeten naar iets toe werken, dit kan een wedstrijd, toernooi of een competitie zijn. Dit zorgt voor een betere motivatie en meer inzet. Ze hebben dus een uitdaging nodig zodat ze het gevoel hebben dat ze ergens om spelen. Het is dus mogelijk om maandelijks een toernooi te organiseren, maar het ideaalplaatje blijft een kleine competitie. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Je moet rekening houden met de leeftijdbarrière want je kan 10 jarigen niet tegen 16 jarigen laten spelen. Van elke lichting, zoals de F, E, D en een meisjesteam, zullen wij twee teams maken. Eén van deze team zal een selectieteam worden. Dit zorgt voor strijd onderling want de kinderen willen het maximale eruit halen.

De cultuur in Costa Rica is anders dan in Nederland. De kinderen daar houden niet van ‘trainen’, wat ze wel leuk vinden zijn trainingsvormen met een strijdkarakter. Passeeroefeningen waarmee ze punten kunnen verdienen, het ouderwets schieten op goal en veel partijvormen. De Costa Ricanen hebben moeite om afspraken na te komen. Komen bijna altijd te laat, of zelf niet! Een moeilijk probleem, maar het is te verhelpen met een beloningsysteem. Door middel van Corona`s, kronen in het Spaans, die ze verkunnen verdienen als ze aanwezig zijn. De kinderen kunnen deze Corona`s sparen voor een leuke prijs, wat voor motivatie zorgt om toch op tijd te komen. Voetbal is volkssport nummer één in Costa Rica, en we bieden de kinderen de kans aan om te gaan voetballen en hun talenten te ontwikkelen.